Voor jou als hulpverlener

CMFT staat voor Connect, Mirror neuron Focus Therapy. Het is een natuurlijke, milde en krachtige therapievorm, waarin de CMFT-hulpverlener en cliënt samen focussen op de klacht van de cliënt. Klik hier op de link voor een korte video over CMFT.

Wat CMFT onderscheidt van vele andere therapievormen is dat vroegkinderlijk trauma en hechtingsproblematiek zeer goed te behandelen zijn. Tegelijkertijd is CMFT ook heel goed in te zetten bij angst- en stressklachten, overig trauma en psychosomatische klachten. Met CMFT wordt de klacht diepgaand van binnenuit aangepakt. Die klacht wordt primair door de cliënt fysiek ervaren. Cliënt en CMFT-hulpverlener blijven er met hun volle aandacht bij. Doordat de CMFT-hulpverlener op een betrokken wijze focust op de cliënt die de klacht heeft geuit, worden diens spiegelneuronen actief. Hierdoor ervaart de CMFT-hulpverlener wat de cliënt ook ervaart. Dit is een heel natuurlijk proces waarin beiden verbonden zijn. Het is te vergelijken met een moeder, wiens hart pijn doet als ze haar kind ziet lijden. In de verbondenheid die ontstaat ervaren beiden de pijn/ emotie, die in dit contact af kan vloeien.

De methode is ontstaan in het voorjaar van 2018 in de praktijk van Guus Molenaar ‘In Perspectief’. Hij had al veel ervaring met hulpverlening. O.a. met EMDR, Brainspotting, TPM, EFT en andere methodes. Lees verder bij Over ons.

Trauma loop je emotioneel op in je eentje. Verwerking ervan doe je samen, zonder dat cliënt in het trauma hoeft te gaan.

Ben jij je aan het oriënteren op onderwerpen als verbinding, begrepen voelen, oogcontact, lichaamsgericht werken? Dit is jouw kans om een unieke en verbindende therapie zelf te gaan toepassen. Check de geplande trainingen in onze agenda!

Ben je nieuwsgierig of de opleiding tot CMFT-hulpverlener iets voor jou is? Vraag een kennismakingsgesprek aan met een van de trainers Gerrieke of Guus. Daarin kan je dan ook voelen wat het doet om het zelf te ondergaan. En daarmee bepalen of het iets voor je is.

Onze training tot CMFT hulpverlener is erkend door diverse beroepsverenigingen, lees bij Training de details. Graag nemen we je mee in de enthousiaste reacties van cliënten die CMFT hebben ervaren in Resultaten.

Wat gebeurt er eigenlijk tijdens een CMFT-sessie?

CMFT werkt heel natuurlijk
 

o   In deze non-directieve en grotendeels non-cognitieve vorm van hulpverlening kan het limbische brein en het lichaam de opgebouwde spanning loslaten. De klachten als beschreven bij Cliënt nemen vervolgens nadrukkelijk af en kunnen vaak geheel verdwijnen.

o   Neurogenese. De hersenen maken nieuwe verbindingen; zeker bij vroegkinderlijk trauma is dat erg belangrijk. De hypothese is, dat alsnog een ontwikkelingsstadium dat werd overgeslagen kan worden doorlopen. Hierdoor leert de cliënt beter met situaties omgaan en zichzelf beter gerust te stellen.

o   Mensen leren om zich te verbinden met de CMFT-hulpverlener, waardoor velen ons vertellen dat de behandeling zelfs als fijn wordt ervaren…. In die verbinding kan het brein beter processen en vindt er verwerking, neurogenese, heling en affectregulatie plaats, waardoor het herstel bevorderd wordt.

>> Hoe het proces verloopt

  1. Als er voldoende vertrouwen is opgebouwd, cliënt in staat is tot enige zelfregulatie en om naar diens lichamelijke beleving te gaan, en er voldoende aandacht is geweest voor de veiligheid van de cliënt, gaan CMFT-hulpverlener en cliënt tegenover elkaar zitten.

  2. Cliënt focust na activatie van de klacht op de lichamelijke beleving. Blijft dus niet in de situatie.

  3. De CMFT-hulpverlener is opgeleid om dit proces te begeleiden en steunt cliënt door zich te verbinden, waardoor cliënt zich gezien en erkend voelt.

  4. Het proces is af als er geen intensiteit meer wordt ervaren in het lichaam.

CMFT wèrkt op basis van inzichten uit de neuro(bio)logische wetenschap, de hechtingstheorie, de psychologie en de betrokkenheid van de hulpverlener. Zie bij blogs voor meer info!

Opmerkelijk is dat een groot deel van de cliënten in evaluaties aangeven hun verwerkingsproces als ‘fijn’ ervaren te hebben. En dat terwijl ze door trauma’s heen gegaan zijn. Dat kan alleen als je niet ‘in’ het trauma hoeft te zitten.