“Het lichaam heeft zijn redenen,
die de reden niet kan beredeneren.” - Pascal

Guus Molenaar

In het voorjaar van 2018 in mijn praktijk ‘In Perspectief’ ontstond de methode. Ik had al veel ervaring met hulpverlening. Onder andere met EMDR, Brainspotting, TPM, EFT en andere methodes. Er was een cliënt waar gangbare traumabehandelingen niet aansloegen. “Ik dacht er veel over na en onderscheidde de werkzame factoren van diverse vormen van trauma- en hechtingstherapie. Zoals focus en verbinding. Ik ging na wat mij zelf ooit had geraakt. Maar toch, hoe kan ik hiermee iets werkzaams maken dat de cliënt kan helpen? Dit bleef in mijn brein rondzingen. Het gebeurde tijdens een sessie met deze cliënt, waarbij ik tegenover haar zat. Ineens werd ik mij bewust wat te doen. Ik volgde mijn ingeving en zei haar alleen: ‘focus op je lichaam en op mijn ogen en dan zal het gebeuren.’ Ze deed het en bij haar ontstond hierdoor herstel in verbinding en kwam er blijdschap.” Vanaf dat moment ben ik dit verder gaan ontwikkelen.

(tot nader order, geen ruimte voor nieuwe afspraken)

Missie en visie

Het is onze ambitie dat CMFT als vrij milde behandeling tot de mogelijkheid van vele hulpverleners in Nederland en daarbuiten gaat behoren. Voor welke klachten? Denk aan vroegkinderlijk trauma, hechtingsproblematiek en psychosomatische klachten. Cliënten hoeven daarbij niet in het trauma ondergedompeld te worden. Vrijwel iedereen heeft met kleine of grote trauma's te maken die ons welbevinden beïnvloeden. Praten over trauma is meestal onvoldoende helpend en medicatie kan ondersteunend werken maar lost het niet op. Onze methode is natuurlijk, betrokken, lichaamsgericht en succesvol gebleken. Daarom vinden wij het belangrijk dat de CMFT-hulpverleningsmethode voor veel mensen bereikbaar is.

 Wij richten ons op het opleiden en toerusten van hulpverleners in deze methode.  Onze doelgroep heeft affiniteit met mensen met vroegkinderlijk trauma maar is daartoe niet beperkt. We bieden de opleiding aan voor kleine groepen om de training zo waardevol als mogelijk is te maken. We bieden de mogelijkheid aan dat opgeleide hulpverleners zich aansluiten bij een CMFT- netwerk waar ze toerusting, bemoediging en bekendheid ontvangen.

  • Integriteit van de hulpverlener. De intrinsieke betrouwbaarheid geeft veiligheid aan de cliënt wat nodig is om herstel te ontvangen. Zo verlangen we ook binnen CMFT met elkaar om te gaan.

    Kwaliteit, wat zich uit in kleine groepen opleiden en gedegen onderricht dat trainee klaarmaakt om na certificering er direct mee aan de slag te gaan. Verder dagen we uit tot groei in kwaliteit door bijv. het bieden van netwerkdagen waarin intervisie en verdiepend onderwijs beschikbaar is. Daarnaast is er de mogelijkheid om feedback van getrainde medewerkers te ontvangen.

    Veiligheid in opleiding ten behoeve van trainees zelf en hun potentiële cliënten. De toepassing van CMFT raakt immers aan diepe innerlijke lagen van cliënten, waarbij een grote mate van veiligheid vereist is om trauma etc. te kunnen verwerken.

    Verbinden is een sleutelwoord en vereiste bij toepassing van CMFT. Die verbinding willen we ook in stand houden door middel van intervisie- en netwerkdagen om niet alleen de kwaliteit te helpen waarborgen maar ook om van elkaar te leren, elkaar aan te moedigen en een netwerk aan te bieden.

  • CMFT onderscheidt zich van vele andere methodieken in geval van

    1. vroegkinderlijk trauma – wat globaal voor het 3e jaar plaats gevonden heeft - en

    2. hechtingsproblematiek zoals bindings- of verlatingsangst, wat ook meestal in de jongste jaren van het leven ontstaat. Dit laat onverlet dat CMFT hier niet toe beperkt is. Het tegendeel is waar. Bijv. bij overige trauma, angst- en dwangstoornissen, stressklachten, psychosomatische klachten etc. blijkt CMFT bijzonder helpend.

    3. Verder onderscheidt CMFT zich doordat cliënt niet in het trauma hoeft te gaan, wat natuurlijk veel minder zwaar ervaren wordt dan als men wel in het trauma dient te gaan. Waar je trauma emotioneel gezien in je eentje oploopt, vindt het herstel ervan in verbinding met de CMFT-hulpverlener plaats.

    In één zin: CMFT biedt de hulpverlening een breed perspectief, terwijl het zich onderscheidt bij vroegkinderlijk trauma, dat cliënt niet hoeft te herbeleven.

Wie zijn er nog meer in betrokken?

  • Gerrieke van Brussel

    Gerrieke van Brussel

    TRAINER * ORGANISATOR
    * NETWERK LEIDER

    Vanuit mijn achtergrond als leerkracht, blijft het onderwijzen iets wat mij energie geeft. Daarnaast heb ik ervaring opgedaan als mentor van tieners en jongeren een tijdje pleegouder geweest. Ik heb altijd hart gehad voor individuele gesprekken op zoek naar doorbraak in herstel. Daarom ook Youth Coaching opgezet voor een jeugdgroep en uiteindelijk vanuit sekscounseler zijn, een eigen hulpverleningspraktijk gestart met mijn man. Samen met Guus, heb ik de training ontwikkeld (vanuit al zijn studie aantekeningen). We pionieren in alles wat er bij komt kijken om deze geweldige methode wereldkundig te maken.

  • Lea Nys

    INTERVISIE LEIDER

    Als klinisch psycholoog / psychotherapeut werk ik veel met mensen met hechtingsproblematiek en /of een voorgeschiedenis met trauma’s. De CMFT methode is daarbij voor mij een nieuwe, natuurlijke manier van werken welke ik graag integreer in de behandeling van mensen.

    Binnen CMFT is het mijn taak de intervisies te leiden, 2 x in het jaar voor de opgeleide CMFT hulpverleners. En meedenken in het ontwikkelen van CMFT in kwaliteit, vanuit mijn ervaring en kennis.

  • Brainstorm groepje

    Brainstorm groep

    INNOVATIE VAN CMFT

    Samen praten we over vernieuwende ideeën en de verbetering van CMFT.

De methode is nu uitgewerkt om het toegankelijk te maken voor een breder publiek van psycho- en kinder en relatietherapeuten, psychologen, counselors, coaches, praktijkondersteuners huisartsen, remedial teachers en andere hulpverleners.

Op LinkedIn zijn we ook te vinden en posten we regelmatig updates.

We zoeken mensen die willen afstuderen of promoveren op CMFT. Hiervoor wordt ook binnen CMFT onderzoek gedaan.  

Workshop of presentatie?

Op netwerkbijeenkomsten, instanties & beroepsverenigingen vinden we het erg leuk om een workshop te geven of een presentatie. Dit is dan gericht op het kennismaken met de methode en werkzame principes daaruit. Mocht daar vraag naar zijn of je hebt andere vragen of opmerkingen, kan je hieronder ons contacten. We mailen of bellen zo snel mogelijk terug.