
“Trauma ontstaat alleen, verwerken doe je samen.”
Behandeling
Een proces richting CMFT, start met bewustwording en leren hoe je lichaam werkt. Want daarmee leer je de basisvaardigheid die het van jou vraagt om CMFT te ontvangen. Daarna ga je CMFT stapsgewijs ondergaan en ontdek je samen, wat dit losmaakt. Zowel emotioneel als lichamelijk.
Vaak merk je dit na enkele sessies dat je andere behoeften ontdekt bij jezelf, dat je dingen anders interpreteert, dat je gedragspatronen veranderen, dat je een andere beleving van verbinding hebt, herstel van lichamelijke en emotionele klachten, minder last van triggers etc.
Soms horen we van hoofdpijn of vermoeidheid na de behandeling. Hoewel dat naar is, zeggen we toch: Gefeliciteerd. Moe na afloop? Gefeliciteerd. Want je kunt wel zeggen dat er iets wezenlijks is gebeurd. Het is hard werken geweest blijkbaar. Wat naar boven komt, vraagt om aandacht.
Dus wil je CMFT ontvangen? Stel je je dan erop in dat het belangrijk is dit soort reacties te verdragen en je behoeften serieus te nemen om deze momenten. Immers het lichaam en de geest reageren op de behandeling.
Tijdens en of na de behandeling genoeg water drinken, kan een groot deel van de vermoeidheid tegengaan, overigens. Dit stimuleren we dan ook.
Werkt CMFT voor mij?
CMFT is voor allerlei klachten al helpend gebleken. Zie ook ervaringen van anderen.
Hoe weet je of je vroegkinderlijk trauma hebt? Dat is natuurlijk een hele grote vraag. Het antwoord is niet zo zwart-wit te geven. Maar ... als de belangrijkste opvoeder, vaak de moeder, (emotioneel) afwezig was, dan zijn er best stevige aanwijzingen voor vroegkinderlijk trauma.
Afwezig is bijv. een (beeld-)scherm moeder, die voortdurend bezig was met haar telefoon in je kinderjaren, weinig of geen (oog-)contact zocht. Of in het ziekenhuis lag in je eerste jaren, een psychiatrische aandoening had, depressief was, weinig affectie toonde, problemen had met haar eigen emotionele wereld.
Andere aanwijzingen voor preverbaal of vroegkinderlijk trauma zijn: je bent zelf in je eerste levensjaren in het ziekenhuis opgenomen geweest; je hebt moeite om je op een gezonde manier, dus zonder veel angst of claimgedrag, te verbinden met anderen. Ook als je sterk geneigd bent om je terug te trekken als het emotioneel moeilijk voor je is, e/o je eigenlijk niet weet wie je bent.
Wat vraagt het van mij?
-
Dat wil zeggen dat je met dezelfde bewogenheid die je laat zien bij iemand die je dierbaar is terwijl die iets naars meemaakt, ook naar jezelf leert te handelen. Sommigen moeten eerst leren in het herstelproces bewust te worden van hun lichaam of gewaarwordingen ervan.
-
Je hoeft gelukkig niet in het trauma te zitten. Dat maakt CMFT een milde therapievorm. Maar net als een auto gestart moet worden moet de nare situatie geactiveerd worden door er kort aan te denken. Na dit 'starten' ga je niet meer naar de situatie toe, maar blijf je je richten op je lichamelijke beleving van de situatie.
-
Je blijft je tijdens het CMFT-proces richten op de lichamelijk ervaren klacht en op de ogen van de CMFT-hulpverlener. Dat vraagt de bereidheid je op je lichamelijke beleving te (leren) concentreren.
-
Door te gaan totdat de ervaren pijn, stress, angst of spanning, die in je lichaam gevoeld wordt, weg is. Dat duurt afhankelijk van de klacht één of meerdere sessies. En vertrouwen op je lichaam, dat het aangeeft wat er nog verstopt zit.
-
Het willen oplossen, verklaren, redeneren, analyseren etc. Dit los te laten is nodig, omdat verwerking vooral in het emotionele brein plaatsvindt.
Om de nieuwe neuronetwerken sterker te maken, is het effectief om dit proces van CMFT te herhalen, zoals dat in een goede hechting ook gaat. Daarom zijn meerdere sessies raadzaam. Tegelijk zijn sommige klachten toch ook met 1 à 2 sessies al weg. Diepgewortelde problemen, triggers of trauma's vragen vaak meer tijd. Ieder volgt daarin zijn eigen pad in herstel.
Na een sessie kan je ervaren dat je lichaam behoefte heeft aan water en calorieën. Dit is heel logisch als je brein keihard gewerkt heeft.