Polyvagaaltheorie
Dit is heel interessant voor CMFT, omdat het o.a. lichaamsgericht werkt en de polyvagaaltheorie verband legt met de werking van ons autonome zenuwstelsel (zie dit filmpje). Die is via de 10e hersenzenuw nauw verbonden met ons lichaam. Hierin wordt gecommuniceerd wat stress, trauma en on-verbondenheid met je doet; relationeel, emotioneel en fysiek. Ook geeft deze theorie uitzicht op herstel. Dit sluit dicht aan bij wat we met CMFT doen. Hier een mooie uitleg in een filmpje.
Deb Dana schrijft: “De taak van het autonome zenuwstelsel is om ervoor te zorgen dat we overleven op momenten van gevaar en opbloeien in tijden van veiligheid. Om te kunnen overleven, moeten we bedreigingen kunnen herkennen en moet er een overlevingsrespons worden geactiveerd. Voor opbloeien is precies het tegenovergestelde nodig – het afremmen van de overlevingsrespons, zodat sociale betrokkenheid mogelijk wordt. Als we dit vermogen tot activering, remming en flexibiliteit van reageren niet hebben, maakt dat ons leven zwaar.”
“In haar boek vertaalt Deb Dana op briljante wijze een neurobiologisch onderbouwde theorie naar de klinische praktijk, waardoor de polyvagale benadering werkelijk tot leven komt.”– Stephen W. Porges. Hij is de founder van deze theorie.
Prof. Dr. Bessel van der Kolk schrijft hier ook over. We citeren hem vrij: ‘het geeft een verfijnder begrip van de biologie van veiligheid en gevaar op basis van de subtiele wisselwerking tussen de innerlijke ervaringen in ons eigen lichaam en de stemmen en gezichten van mensen om ons heen.’ Er wordt uitgelegd waarom;
1. een vriendelijk gezicht of
2. rustgevende stem
een ingrijpend effect kan hebben op hoe we ons voelen en verduidelijkt waarom het feit dat we ons gehoord en gezien voelen door mensen die belangrijk voor ons zijn, ons kalm en veilig kan doen voelen… en wat het effect is van genegeerd worden: boosheid of zelfs mentale ineenstorting. Het doet ons begrijpen waarom gerichte afstemming op een ander ons uit een gedesorganiseerde of angstige toestand kan halen! Met deze kennis kunnen we een arousal beter bij cliënten reguleren. Er is meer dan vechten en vluchten: Sociale relaties! Sociale steun (werkelijk gehoord en gezien worden - het besef: ik besta in iemands hart en geest, vd Kolk p116) is het meest krachtig tegen het overweldigd raken door stress en trauma. Nu, dit is waar we tijdens CMFT-sessies voor gaan.
We raden dit boek aan: De polyvagaaltheorie in therapie, het ritme van regulatie • Deb Dana. Zie hier een pdf waar de werkbladen die bij dit boek horen, worden uitgereikt.