Cliënt

Veel cliënten die een sessie volgen, vinden het heel lastig om het uit te leggen aan anderen. Omdat het vooral een lichamelijke beleving is, en we ons bij CMFT richten op verwerking in het emotionele brein, heb je in een sessie de logica en het helder nadenken niet zo nodig (dit zit in een deel van de hersenen die we daarom bewust wat op de achtergrond proberen te houden). Daardoor weet je ook niet altijd wat je hebt opgelost of welk trauma je hebt behandeld. Maar wat je wel weet, is je ervaring van rust na de storm, samen zijn in moeilijke momenten. Vervolgens zal je het verschil merken in je dagelijkse leven. En heel frappant, een deel van de cliënten wordt zich ineens bewust van de oorsprong van hun klachten.

Spiegelen

Synchroniseren

Stabiliseren

Door spiegelneuronen in ons brein, voelt de therapeut wat jij voelt, letterlijk in het lichaam. Dit wordt als zeer troostend ervaren, juist in die pijnlijke, intense ervaringen. Want in die ervaring in het verleden, was je emotioneel alleen en nu beleef je het samen. Doordat die ervaring dan weg druppelt uit je lichaam en je synchroniseert met de rust van de therapeut, verwerk je en vormen zich nieuwe neuronetwerken in je brein. Je merkt dat er stabiliteit komt. Dat is een soort herschrijven van fundamentele onbewuste dingen die je uit zo’n ervaring hebt geleerd. Je zal dan ook merken dat je andere behoeften ontdekt bij jezelf, dat je dingen anders zal interpreteren van anderen, dat je gedragspatronen zullen veranderen, dat je een andere beleving van verbinding zal hebben, herstel van lichamelijke klachten en wie weet wat nog meer. Dit kan in het begin van een proces ook lastig zijn. Gezien er dingen naar boven komen in een herstelproces, beleving intens kan zijn, gevoelens er mogen zijn, wat voor velen heel nieuw is. Daar kan de therapeut je tools voor leren en is ook een proces van wennen. 

Om de nieuwe neuronetwerken sterk te maken, is het effectief om dit proces van CMFT te herhalen, zoals dat in een goede hechting ook gaat. Daarom zijn meerdere sessies raadzaam. Tegelijk zijn sommige klachten toch ook met 1 a 2 sessies al weg. Diepgewortelde problemen, triggers of trauma’s vragen vaak meer tijd. Ieder volgt daarin zijn eigen pad in herstel. 

Na een sessie kan je ervaren dat je lichaam behoefte heeft aan water en wat chocola of ander eten. Dit is heel logisch n.a.v. de aanmaak van neuronennetwerken in je hersenen.

Heb jij een vraag of opmerking? Contact ons gerust. We zijn benieuwd naar jouw beleving en/of behoefte!